سفرنامه:اصفهان

اصفهان
اولین شهری که در قسمت سفرنامه تو بلیت قراره به آن  بپردازیم  شهر زیبا و تاریخی اصفهان می باشد , اولین چیزی که از هر شهر توی ذهن خواهد ماند اسم آن شهر می باشد اسم هر شهر بخشی از شناسنامه و هویت اون شهر  تلقی می شود پس اولین بخش از شهر اصفهان که قراره به اون بپردازیم تاریخچه اسم اصفهان می باشد.

تاریخچه اسم اصفهان
 



شهر اصفهان از گذشته تا کنون اسامی گوناگونی به خود داشته از جمله: آپادانا، آصف‌هان، اسباهان، اسبهان، اسپاتنا، اسپادنا، اسپاهان، آسپا، آسپدان، اسپدانه، اسپهان، اسفاهان، اسفهان، اصباهان، اصبهان، اصپدانه، اصفاهان، اصفهان، اصفهانک، انزان، بسفاهان، جی، دارالیهودی، رشورجی، سپاهان، سپانه، شهرستان، صفاهان، صفاهون، گابا، گابیان، گابیه، گبی، نصف جهان و یهودیه سرشناس بوده‌است.


تغییر اسم بعد از اسلام



بیشتر نویسندگان بر این باورند که چون این ناحیه پیش از اسلام، به ویژه در دوران ساسانیان، مرکز گردآمدن سپاه بود و سپاهیان مناطق جنوبی و جنوب غرب ایران:

از دیگر مناطق جنوبی مثل کرمان، فارس، خوزستان، سیستان و… در این ناحیه گرد آمده و به سوی محل نبرد حرکت می‌کردند، آنجا را «اسپهان» گفته، سپس عربی شده و به صورت «اصفهان» درآمده‌است
تا حدودی با اسم اصفهان که بخشی از هویت این شهر می باشد اشنا شدیم در ادامه بخش های مهم این شهر رو مورد بحث قرار میدهیم.
 


موقعیت جغرافیای شهر اصفهان
 



شهر اصفهان تقریبا در مرکز ایران قرار گرفته و موقعیت جغرافیایی آن در 435 کیلومتری تهران و در جنوب این شهر قرار دارد. شهر اصفهان دارای طول جغرافیایی 51 درجه و 39دقیقه و 40 ثانیه شرقی و عرض جغرافیایی 32 درجه و 38 دقیقه و 30 ثانیه شمالی می‌باشد شهر ها همسایه اصفهان عبارت اند از
سمنان,یزد,خراسان شمالی,کرمان,لرستان,قم,شیراز,چهارمحال بختاری ,اراک

 

اب و هوا اصفهان
 



اب و هوایی اصفهان به واسطه موقعیت جغرافیایی که دارد معتدل روبه سرد می باشد که تابستان های گرم و زمستان های سرد و خشکی دارد در تابستان حداکثر 40 درجه و در زمستان حداقل دمای منفی 10 درجه می رسد بهترین زمان از نظر ابو هوایی بهار میباشد.
 

 

بهترین زمان برای سفر به اصفهان
 



اگر قصد سفر به اصفهان رو دارید  و دنبال زمان مناسب برای سفر  به این شهر می باشد باید گفت بهترین زمان اواسط فروردین تا اواخر ادیبهشت می باشد که به دلیل معتدل بودن هوا و حال و هوایی بهاری که در سرتاسر شهر قابل دیدن و حس کردن می باشد دلیل خوبی برای سفر در این زمان می باشد همچنین اگر دنبال زمانی خلوت برای سفر هستید اوایل اردیبهشت بهترین زمان میباشد.اگر قصد سفرچند روزه داشته باشید و قصد اسکان در هتل رو داشته باشید بهتر است اویل عید تا اواسط عید سفر خودتون رو برنامه ریزی نکنید به دلیل حجم مسافر های که در عید نوروز و تعطیلات به این شهر  سفر می کنند اکثر هتل ها یا  تکمیل می باشند یا قیمت چند برابری نسبت به بقیه طول سال دارند پس اگر قصد ماندن در هتل رو دارید با بهترین قیمت در زمان اواسط فروردین تا اواسط اردیبهشت زمانی مناسبی می باشد.

 

مکان های دیدنی اصفهان
 



میرسیم به بهترین و مهترین قسمت مقاله قسمتی که باعث میشه ما رو به سفر به اصفهان  جذب کند. اصفهان جز شهر های تاریخی ایران می باشد و به دلیل همین تاریخی و اصیل بودن ,مکان های تاریخی و جذاب زیادی دارد که پیشنهاد می کنیم حتما از نزدیک دیدن کنید در ادامه به مکان های جذاب اشاره خواهیم کرد.
 

میدان نقش جهان(میدان امام)
یکی از زیباترین و خاص ترین مکانی که میشه به اون اشاره کرد میدان نقش جهان(میدان امام) می باشد که به واسطه  بازارهای قدیمی که در دل میدان قرار گرفته و برای خرید و گردشگری مکان جذابی رو برای همگان چه مرد چه زن برای تمام سنین فراهم کرده هست. مکانی که در دل شهر قرار گرفته ولی شما  با قرار گرفتن در این مکان اصلا حس اینکه در وسط شهر هستین رو نخواهید داشت چون نشانه ای از ساختمان ای شهری اطراف ان مشاهده نمی کنید و اون حس تاریخی و قدیمی اون رو کاملا میتوانید حس کنید که به واسطه همین مکانی خاص برای همگان می باشد اگر قصد سفر به اصفهان رو دارید حتما این مکان رو به برنامتون اضافه کنید
آثار ملی ایران
میدان نقش جهان
عکس از سایت:vecteezy

تاریخ میدان نقش جهان

میدان نقش‌جهان در تاریخ 8 بهمن 1313 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده‌است. همچنین این میدان در اردیبهشت 1358 و جزء نخستین آثار ایرانی میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت جهانی رسیده‌است همچنین این میدان در سدهٔ یازدهم هجری قمری (سدهٔ هفدهم میلادی) یکی از بزرگ‌ترین میدان‌های جهان بوده‌است. شوالیه ژان شاردن فرانسوی میدان نقش جهان را زیباترین میدان دنیا دانسته‌است. در دوره شاه عباس بزرگ و جانشینان او، این میدان در روزهایی که جشن‌های سلطنتی برپا بود، محل بازی چوگان، رژهٔ ارتش، چراغانی، و نمایش‌های گوناگون بوده و در سایر روزها محل گردش و خرید مردم بوده‌است.

دو دروازه سنگی چوگان از آن دوره هنوز در میدان باقی است که از انجام ورزش چوگان در آن دوره حکایت می‌کند و قدیمی‌ترین دروازه چوگان دنیاست. طرح این میدان تا جایی در نحوه اجرای بازی چوگان تأثیر داشته‌است که زمین‌های ورزشی هارلینگام و سایر زمین‌های چوگان معروف، کم و بیش از روی این میدان ساخته شده‌اند. این میدان همچنین محل برگزاری جمعه بازارهای عظیم بوده‌است. یکی از اولین مراسم رسمی که در این میدان برگزار شده‌است، بازگشت پیروزمندانه امام قلی خان از فتح جزیره هرمز به پایتخت (اصفهان) بوده‌است. شاردن نقل می‌کند که در مواقع جشن، تا پنجاه هزار چراغ در میدان روشن می‌شده‌است. شرح مفصل این میدان را جهانگردان نامدار اروپایی مانند شوالیه شاردن، ژان باتیست تاورنیه، پیترو دلاواله، سانسون، انگلبرت کمپفر و دیگران که از روزگار صفوی به بعد از اصفهان دیدن کرده‌اند، به‌دست داده‌اند و همه آنان زیبایی میدان را ستوده‌اند.

اثار ملی ایرن
میدان نقش جهان
عکس از سایت:vecteezy
 


کاخ چهلستون اصفهان

دانستنیهای چهلستون رو بدانید:

  • معرفی کاخ چهلستون
  • موقعیت مکانی
  • ریشه نام گذاری کاخ چهلستون
  • تاریخچه کاخ چهلستون
  • معماری کاخ چهلستون
  • بهترین زمان بازدید از کاخ چهلستون
  • ساعات بازدید و بلیط کاخ چهلستون

معرفی کاخ چهلستون

کاخ چهلستون یکی از نمونه‌ باغ‌های سلطنتی به جامانده از دوره صفوی در شهر اصفهان است که با نام باغ موزه چهلستون نیز شناخته می‌شود. در واقع، این باغ بخش کوچکی از باغ وسیع جهان‌نما است که شاه عباس اول با احداث کوشکی در میان آن هسته نخستین کاخ چهلستون را ایجاد کرد. این میراث تاریخی از جمله مشهورترین و محبوب‌ترین جاهای دیدنی اصفهان محسوب می‌شود که با وجود آسیب‌های وارد شده، هنوز هم زیبایی‌های خیره‌کننده‌ای برای عرضه به دیدگان گردشگران و بازدیدکنندگان دارد.

موقعیتی مکانی
ادرس چهلستون اصفهان


 

ریشه نام گذاری کاخ چهلستون 

ورودی اصلی و  ایوان کاخ چهلستون بر بیست ستون استوار است. بسیاری از محققان نام گذاری کاخ را انعکاس بیست ستون روی استخر زیبا و بزرگ عمارت می‌دانند. البته نقشی که عدد 40 در ادب فارسی دارد (این عدد نشان تعدد و کثرت است) نیز شاید دلیل دیگری برای نام‌گذاری چهلستون باشد.

آثارملی ایران
چهل ستون اصفهان
عکس از سایت:afarmarket

 

تاریخچه کاخ چهلستون

باغ چهلستون اصفهان، نمونه‌ای از یک باغ سلطنتی از دوره صفوی است. تا سال 1327 خورشیدی به‌دلیل کمبود اطلاعات، اظهارنظر درباره تاریخ بنای چهلستون مشکل بود. در همان سال، در جبهه تالار کاخ، اشعاری در دو کتیبه از زیر گچ به دست آمد که یکی کوتاه‌تر و بر زمینه صورتی‌رنگ، بنای تالار چهلستون را به شاه‌ عباس دوم نسبت می‌داد و سال اتمام آن را 1057 هجری قمری تعیین می‌کرد. کتیبه دیگر که طولانی‌تر و خطوط آن گچ‌بری بر زمینه آبی‌رنگ است، از تعمیرات زمان شاه سلطان حسین حکایت دارد.


یکی از برنامه‌های شهری دوره شاه‌ عباس اول، پس‌ از انتخاب اصفهان به‌‌عنوان پایتخت در سال 1007 هجری قمری، احداث خیابان زیبا و طویل چهارباغ و باغ‌های متعدد پیرامون آن بود. از جمله این باغ‌ها می‌توان به باغ خرگاه، باغ بلبل، باغ هشت‌ بهشت، باغ فتح‌آباد، باغ کاج، باغ نسترن، باغ خلعت، باغ انگورستان اشاره کرد. پی‌درپی بودن باغ‌ها که یادآور مفهوم «باغ اندر باغ» است، از جمله اصول طرح‌اندازی شهر اصفهان محسوب می‌شد. امروزه به‌ جز باغ هشت‌ بهشت و باغ چهلستون، سایر باغ‌ها از بین رفته‌اند و تنها نامی از آن‌ها باقی است.



با انتخاب اصفهان به‌عنوان پایتخت و گسترش شهر به‌ طرف جنوب و احداث میدان نقش جهان، استقرار کاخ‌های شاهی به‌ وسیله شیخ بهایی پایه‌ریزی شد و انتخاب فضای وسیع در دولت‌خانه، حکایت از ذوق و استعداد و خلاقیت شیخ بهایی، دانشمند بلندآوازه دوره صفوی داشت. شروع این مجموعه کاخ‌ها عالی‌ قاپو بود و تا میدان اصلی و مرکزی چهارباغ عباسی ادامه داشت. در این محوطه بزرگ که چند کاخ سلطنتی نیز مستقر بود، عماراتی مانند تالار اشرف، جبه‌خانه، رکیب خانه، کشیک‌خانه، تالار طویله، کاخ هشت‌بهشت، توحید خانه و برخی عمارت‌های دیگر ساخته شد.


در میان باغ چهلستون، شاه‌عباس عمارتی به شکل کلاه‌فرنگی با اتاق‌های کوچک در اطراف آن ساخت که از آن به‌عنوان هسته اولیه کاخ چهلستون یاد می‌شود. این باغ درباری برای پذیرایی از میهمانان دربار شاه در مراسم و جشن‌ها استفاده می‌شد. پس‌ از آن با شروع سلطنت شاه‌ عباس دوم، هفتمین پادشاه صفوی، عمارت چهلستون توسعه داده‌ شد و تالارها و ایوان‌هایی بر آن افزوده‌اند. از آن جمله می‌توان به تالار آینه، تالار هجده ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوان‌های طرفین سرسرای پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با کلیه تزیینات نقاشی، آینه‌کاری و کاشی‌کاری دیوارها و سقف‌ها اشاره کرد. تالارهای وسیع کاخ در دوره شاه‌ عباس دوم نیز محل بار عام و کاخ پذیرایی‌های رسمی بوده است. این کاخ در سال 1056 هجری قمری با حضور شاه‌ عباس دوم و سفیران کشورهای خارجی افتتاح‌ شد.
آثار ملی ایران

تاریخچه چهلستون
عکس ازسایت:kojaro

 

معماری کاخ چهلستون
 


معماری این کاخ ترکیبی از هنر معماری چینی، ایرانی و فرنگی است. بنا مشتمل بر یک ایوان اصلی (بزرگ) به طول 38 متر، عرض 17 متر و ارتفاع 14 متر است که آن را رو به شرق ساخته‌اند. ستون‌های این ایوان هشت‌ضلعی از جنس چوب چنار و کاج است. چهارستون وسط روی چهار شیرسنگی قرار دارد. 

استخر کاخ علاوه بر زیبایی باعث لطافت هوا می‌شود. در چهار طرف این استخر مجسمه‌هایی قرار دارند که مربوط به عمارت چهلستون نیستند و به هنگام تخریب قصر سرپوشیده به این محل منتقل‌ شده‌اند. به نوشته برخی از مورخان، این عمارت در اواخر دوران صفوی دچار آتش‌سوزی مهیبی شد و قسمت‌هایی از آن در آتش سوخت. 

آثار ملی ایران
اثار ملی ایران
عکس ازسایت:kojaro


 

بهترین زمان بازدید از کاخ چهلستون
 


شما همه روز و به مدت 1 الی 2 ساعت میتونید از این مکان دیدن کنید ولی  بهار و به‌خصوص ماه فروردین  اردیبهشت، بهترین زمان برای بازدید از کاخ چهلستون است؛ چراکه علاوه بر معتدل بودن هوا، باغ پیرامون آن طراوات خاصی دارد و به دلیل دختران زیاد آن و سرسبز بودن در بهار زمان مناسبی خواهد بود . البته عصرهای تابستان نیز به‌دلیل خنکی هوا، این مکان یکی از مقاصد پرطرفدار به شمار می‌آید. اگر قصد عکاسی دارید، به‌خاطر قرارگیری خورشید روبه‌روی کاخ، از ساعت 10 تا 12 می‌توانید عکس‌های خوبی بگیرید. همچنین در شب‌ها، چهلستون با نورپردازی جلوه‌ای متفاوت به خود می‌گیرد.

 پل خواجو اصفهان


پل خواجو از پل‌های تاریخی و زیبای اصفهان است که در عصر خود، جزو زیباترین پل‌های دنیا به شمار می‌رفت. قدم زدن روی این پل،‌ به‌خصوص هنگام غروب و اوایل شب، از لذت‌بخش‌ترین تفریح‌هایی است که گردشگران در برنامه خود قرار می‌دهند. این پل که از دیدنی‌های اصفهان است و سفر به نصف جهان بدون دیدن آن کامل نمی‌شود، علاوه بر زیبایی، اسرار و شگفتی‌هایی دارد که بسیاری را وادار می‌کند تا با نگاهی ریزبینانه قدم بر این پل بگذارند و با همه وجود آن را درک کنند. با کجارو همراه شوید تا گوشه‌ای از این همه زیبایی را به شما نشان دهیم.

آثار ملی ایران
پل خواجو اصفهان
عکس ازسایت:کجارو
 

همه چیز درباره پل خواجو اصفهان:

  • معرفی پل خواجو

  • پل خواجو کجاست؟

  • تاریخچه پل خواجو

  • وجه تسمیه پل خواجو

  • معماری پل خواجو

  • دانستنی های پل خواجو

  • عجایب پل خواجو

  • تفاوت پل خواجو و سی و سه پل

  • پل خواجو در شب

  • جاذبه‌ های دیدنی اطراف پل خواجو


 

معرفی پل خواجو

پل خواجو اصفهان در شرق سی‌وسه‌پل قرار دارد و از نظر استحکام، تقارن و سبک معماری، یکی از پل‌های منحصربه‌فرد ایران به‌حساب می‌آید. این پل در عصر صفوی به‌عنوان یکی از زیباترین پل‌های دنیا محسوب می‌شد و به‌خاطر معماری و تزیینات کاشی‌کاری به کار رفته در آن، از سایر پل‌های زاینده‌رود معروف‌تر است. پل تاریخی خواجو به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی اصفهان، در تاریخ 15 دی 1310 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.

 

پل خواجو کجاست؟

موقعیت پل خواجواصفهان
 

پل خواجو روی رودخانه زاینده‌رود در شهر اصفهان قرار گرفته است و با سی و سه پل (پل الله وردی خان) حدود 1800 متر فاصله دارد. این پل در انتهای جنوبی چهارباغ خواجو و در انتهای شرقی خیابان کمال الدین اسماعیل اصفهانی خودنمایی می‌کند.

اگر قصد دارید با مترو خود را به پل خواجو برسانید، ایستگاه سی و سه پل نزدیک‌ترین ایستگاه مترو است که می‌توانید مسیر دو کیلومتری تا پل خواجو را پیاده طی کرده یا از تاکسی استفاده کنید.

  • آدرس پل خواجو: استان اصفهان، شهر اصفهان، پل خواجو (نمایش روی نقشه)


    تاریخچه پل خواجو

    شاه عباس دوم صفوی در سال 1060 هجری قمری دستور ساخت پل خواجو را روی بقایای پل حسن بیک از دوره تیموری داد. بر اساس روایات، شاه عباس دوم به‌منظور ایجاد راه مواصلاتی بین محله خواجو و دروازه حسن آباد با تخت فولاد و راه شیراز، تصمیم به ساخت این پل گرفت که در ادامه قرار شد علاوه بر پل بتواند به‌عنوان یک سد عمل کند.

    شاه عباس برای اینکه بتواند همراه با خانواده، اقامت کوتاهی روی این پل داشته باشد، محلی موسوم به شاه‌نشین در وسط پل در نظر گرفت. در طول تاریخ، علاوه بر رفت و آمد از روی زاینده رود، از این پل برای تماشای مسابقه‌های قایقرانی، تفریح و خوش‌گذرانی پادشاه و همراهیانش استفاده می‌کردند.

    کتیبه‌ای در بخش جنوبى پل وجود دارد که نشان می‌دهد پل خواجو در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار در سال 1290 هجرى مرمت شده است.
    آثار ملی ایران
    تاریخچه پل خواجو اصفهان

 

وجه تسمیه پل خواجو

پل خواجو را با نام‌های دیگری همچون بابا رکن‌الدین، گبرها، حسن‌آباد، شیراز و پل شاهی نیز می‌نامیدند. علت نام‌گذاری آن به پل بابا رکن‌الدین، وجود بقعه بابا رکن‌الدین در تخت فولاد بوده است. مجاورت آن با محله خواجو نیز باعث شد که به پل خواجو معروف شود. این پل در نزدیکی جاده اصفهان به شیراز قرار داشت و در مقطعی از تاریخ، با نام پل شیراز خوانده می‌شد.

از آنجا که گبرها برای رفتن به محله خود از این پل استفاده می‌کردند، به پل گبرها نیز معروف بود. پل حسن آباد نیز یکی دیگر از اسامی آن بوده است؛ چراکه در روزگاران گذشته محله خواجو را با نام حسن آباد می‌شناختند.

همان طور که گفتیم شاه‌عباس دوم در سال 1060 هجری قمری پل خواجو را بنا کرد و همین موضوع باعث شد که به پل شاهی معروف شود.
آثار ملی ایران
پل خواجو اصفهان آثار ملی ایران
عکاس: علیرضا جواهری

بیشتر از پل خواجو اصفهان بدانید

از نکته‌های جالب درباره پل خواجو، نقش و نگارهای متفاوت سرلوحه‌های دهنه‌های پل است که جذابیت آن را دوچندان کرده‌اند. هریک از این نقوش اثر یکی از هنرمندان شهر اصفهان است و برای سالیان سال چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره کرده‌اند. جالب است بدانید که پل خواجو، یک پل مردانه بوده است و زنان حق عبور از آن را نداشته‌‌اند.

پل خواجو نه‌تنها محلی برای عبور و مرور بوده، بلکه ساختمان شاه‌نشین را در دل خود جای داده است تا محل اقامت موقت شاهان و بزرگان باشد؛ ضمن اینکه در شرایط بحرانی می‌توانست نقش سد و آب‌بند را ایفا کند. شاه‌نشین برای این ساخته شد تا هنگام برگزاری مسابقه‌های قایقرانی و شنا، امیران و بزرگان از این محل نظاره‌گر مسابقه‌ها باشند.

هنگام وقوع سیل، پل خواجو آب را به‌سمت یک سری کانال می‌برد و باعث پخش شدن آن می‌شود، به این ترتیب نه‌تنها سیل خسارتی به شهر نمی‌زد، بلکه سفره‌های آب زیرزمینی را نیز پر می‌کرد. اگر این کانال‌ها وجود نداشت، اصفهان شاید تاکنون به‌خاطر سیل‌های مختلف از بین می‌رفت.
بنکات جالب پل خواجو در مجله توبلیت
عکاس: حمیدرضا بانی

عجایب پل خواجو

شیرهای سنگی:
 در دو سوی پل خواجو شیرهای سنگی زیبائی به چشم می‌خورد که اگر در کنار یکی از شیرها بایستید و به چشم شیر مقابل نگاه کنید، چشم آن شیر می‌درخشد. برخی بر این عقیده‌اند که این دو شیر سنگی نمادی از سپاهیان بختیاری هستند که با شجاعت از اصفهان و زاینده‌رود حراست می‌کنند. جالب است بدانید که روی بدن این شیرها، حرفی حکاکی شده که ظاهرا ابتدای اسم حجاران آن‌ها بوده است. علاوه بر این، روی بدن این مجسمه‌ها نمادهایی از ورزش‌های باستانی دیده می‌شود.
شیر سنگی پلخواجو ار عجایب پل خواجو اصفهان



قبله نما: در تخت سنگی در سمت شمال پل و در نزدیکی یکی از شیرهای سنگی، قبله‌نمایی وجود دارد که می‌تواند برای گردشگران جذاب باشد.
مجله توبلیط ماکن های دیدنی اصفهان

عکاس: علیرضا جواهری

مایی از گنبد حرم امام رضا (ع): یکی از بهترین زمان‌ها برای بازدید از پل خواجو، شب است؛ به‌خصوص که حین قدم‌زدن به‌سمت پل با دیدن دهنه‌های پایینی پل، گنبد حرم امام رضا (ع) برایتان تداعی می‌شود.

شمع پل خواجو: این شمع از جذابیت‌های جالب پل خواجو است که اگر در زاویه 30 درجه از سمت شرقی بیرون پل به دهانه‌های پایین پل بنگرید، شاهد آن خواهید بود که در اثر تداخل دهانه‌ها به وجود می‌آید. این شمع‌ مخصوصا در زمان غروب آفتاب بسیار دیدنی و زیبا است.
 

سقف های طاق چشمه‌ای (منحنی): سقف‌های طاق چشمه‌ای پل خواجو به شکلی طراحی شده‌اند که از کناره‌های اضلاع آن، لبه‌هایی به‌سمت رو‌به‌رو وجود دارد و اگر گردشگران در دو ضلع مقابل هم بایستند و از داخل این لبه‌ها به‌آرامی با هم صحبت کنند، می‌توانند صدای یکدیگر را بشنوند.

تخته سنگ دیواره‌ها: هنگام قدم‌زدن در دهانه‌های زیر پل شاهد تخته سنگ‌هایی با ابعاد مختلف روی دیواره‌ها خواهید بود که روی هرکدام علامت خاصی به چشم می‌خورد. گفته می‌شود، این علائم در واقع امضای هنرمندانی است که وظیفه نصب تخته سنگ خود را داشته‌اند. علت آن شاید این بوده است که می‌توانستند جاگذاری صحیح سنگ‌ها را بررسی کنند و در عین حال یادگاری از خود به جا بگذارند.

با این حال، برخی بر این باورند که برای ساخت پل از سنگ‌های به جا مانده از کاخ‌های ساسانی در منطقه جی اصفهان استفاده کرده‌اند که تعدادی از سنگ‌تراشان آن‌ها اهل یونان بوده‌اند و علائم روی سنگ‌ها در واقع حروف الفبای یونانی هستند.
 

عقاب تیز چنگال بر فراز زاینده رود: وقتی از بالا به پل خواجو بنگرید، شاهد عقاب تیزچنگالی خواهید بود که در حال پرواز روی رودخانه زاینده رود است. ساختمان شاه‌نشین (بیگلربیگی) و کنگره‌های طبقات مختلف پل به‌ترتیب سر عقاب و پرهای آن را در ذهن تداعی می‌کنند.

ملاط: یکی از ویژگی‌های هوشمندانه پل خواجو به‌کارگیری ملاتی در آن است که هرچه آب بیشتری به آن برسد، مقاوم‌تر می‌شود.

سنگ قبرهای عجیب: تعدادی سنگ قبر قدیمی همراه با تخته سنگ‌های حجاری شده در سال 1388 در اینجا پیدا شد که روی آن‌ها علائم عجیب و غریبی وجود دارد. برخی از این سنگ قبرها در موزه سنگ تخت فولاد نگهداری می‌شوند.
 

تفاوت پل خواجو و سی و سه پل

ویژگی‌هایی که پل خواجو را از سایر پل‌های اصفهان و همین طور سی و سه پل متمایز می‌کند، عبارت‌اند از وجود فضاهای معماری در پل، تزیینات کاشی‌کاری و نقاشی و عملکرد تبدیل پل به سد.

قابلیت سد بودن پل خواجو باعث ایجاد دریاچه‌ای در پشت پل می‌شد که هم چشم‌انداز بدیعی را خلق می‌کرد و هم برای قایق‌سواری کاربرد داشت؛ ضمن اینکه آب آن در ماه‌های کم‌آب تابستان استفاده می‌شد و برای آبیاری زمین‌های کشاوری در پایین‌دست به کار می‌رفت. این دریاچه همچنین به افزایش آب چاه‌های درون شهر و اطراف رودخانه کمک می‌کرد.

عمارت مخصوصی که در وسط پل خودنمایی می‌کند و همان طور که گفتیم برای اقامت موقت خانواده سلطنتی شاه عباس صفوی به کار می‌رفت، وجه تمایز دیگر پل خواجو و سی و سه پل محسوب می‌شود.

علاوه بر این، تعداد و طرح‌ دهانه‌های پل خواجو تفاوت چشمگیری با طرح دهانه‌های سی و سه پل دارند؛ به‌طوری که تعداد دهانه‌های پل خواجو 24 عدد است؛ در حالی که تعداد دهانه‌های سی و سه پل به 33 عدد می‌رسد.
 


پل خواجو در شب

پل خواجو در شب

یکی از تفرجگاه‌های اصفهان در شب، پل خواجو است که اگر آب زاینده رود جریان داشته باشد، لحظه‌هایی رویایی را برایتان رقم می‌زند. گوش سپردن به صدای جریان آب در میان نورپردازی زیبای پل، همه و همه دست به دست هم می‌دهند تا شبی به‌یادماندنی داشته باشید.

مردم شهر نیز از هر فرصتی، به‌خصوص شب‌های بلند تابستان، استفاده می‌کنند تا در کنار خانواده و دوستان خستگی یک روز گرم و پرمشغله را در جوار پل خواجو از تن بیرون کنند؛ به‌ویژه که برخی از آن‌ها با خواندن آواز حس و حال دل‌انگیزی به وجود می‌آورند. فضای سبز اطراف پل خواجو نیز محل مناسبی برای گردش و استراحت به شمار می‌رود.

 

جاذبه‌ های دیدنی اطراف پل خواجو

شهر زیبای اصفهان قدم به قدم جاذبه و دیدنی دارد؛ پس از گشت‌وگذار در پل خواجو و ثبت لحظه‌های فراموش‌نشدنی می‌توانید از سی و سه پل، باغ گل های اصفهان، میدان نقش جهان و عمارت‌های دیدنی چهار گوشه آن، کاخ هشت بهشت و چهل ستون هم بازدیدی داشته باشید.

  • میدان نقش جهان: این میدان یکی از بزرگ‌ترین میدان‌های دنیا و از جمله آثار ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است. در میدان نقش جهان می‌توانید از کاخ عالی قاپو، مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام و سردر قیصریه دیدن کنید که از جاذبه‌های پرطرفدار اصفهان هستند.
  • باغ گل های اصفهان: این باغ گل جاذبه‌ای متفاوت در اصفهان است که به‌لطف حال و هوای دلپذیری که دارد، فرصت آشنایی با گل‌ها و گیاهان و لذت‌بردن از آن‌ها را برایتان فراهم می‌کند.
  • سی و سه پل: سی و سه پل از جاذبه‌های شاخص و تاریخی اصفهان و جزو مشهورترین تفرجگاه‌های مردم شهر به حساب می‌آید. این اثر ارزشمند که در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد، شاهکاری از عصر صفویه است.
  • کاخ هشت بهشت: از زیباترین کاخ‌های دوره صفوی است که با معماری متفاوت و تزیینات بی‌نظیرش، هر بیننده‌ای را مدهوش خود می‌کند.
  • کاخ چهل ستون: این کاخ که یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی اصفهان است، نمونه‌ای ناب از هنر والای ایرانی به شمار می‌رود و باغ آن به سبک باغ‌های معروف ایرانی ساخته شده است.

    پرسش‌های متداول

    پل خواجو کجاست؟

    پل خواجو روی رودخانه زاینده‌رود در شهر اصفهان قرار گرفته است و با سی و سه پل (پل الله وردی خان) حدود 1800 متر فاصله دارد. این پل در انتهای جنوبی چهارباغ خواجو و در انتهای شرقی خیابان کمال الدین اسماعیل اصفهانی اقع شده است.

    پل خواجو روی کدام رودخانه قرار دارد؟

    پل خواجو روی زاینده رود اصفهان قرار دارد.

    آیا پل خواجو همان سی و سه پل است؟

    پل خواجو یکی از پل‌های زاینده رود اصفهان است و در فاصله 1800 متری از سی و سه پل یا پل الله وردی خان قرار دارد.

    پل خواجو توسط چه کسی ساخته شد؟

    شاه عباس دوم صفوی در سال 1060 هجری قمری دستور ساخت پل خواجو را روی بقایای پل حسن بیک از دوره تیموری داد.


    3- بازار مجلل قیصریه شهر اصفهان

    بازار قیصریه اصفهان ازجمله فضاهای منتهی به میدان نقش‌جهان است. شمال این میدان بازار قیصریه قرار گرفته است. سردر این بازار با عنوان سردر قیصریه شناخته می‌شود. این بازار که به‌عنوان مرکز فروش فرش اصفهان شناخته می‌شود در گذشته به‌عنوان مجلل‌ترین بازار صفویه شناخته شده بوده است.

    بازار مجلل قیصریه اصفهان
    مسیرهای دسترسی به بازار قیصریه

    برای دسترسی به این بازار می‌توانید از همان مسیرهای ذکرشده برای میدان نقش‌جهان نصف جهان استفاده کنید. این بازار و تعداد زیادی از کوچه‌های بازاری اطرافش به هم مرتبط است که بهترین راه ورود به آن‌ها از میدان است.

    ساعت بازدید از بازار قیصریه

    بازار قیصریه هزینه ورودی ندارد، اما اگر می‌خواهید که خریدی داشته باشید، بهتر است از ساعات 8 تا حداقل 5 بعدازظهر به آنجا بروید، زیرا حجره‌دارها و استادان مغازه‌های خود را می‌بندند.

    بازار قیصریه روی گوگل مپ

    4- تماشای شکوه در کاخ عالی‌قاپو

    هنر، معماری اصیل، قدرت و عظمت را می‌توانید با حضور در کاخ عالی‌قاپو تجربه کنید. عمارت عالی‌قاپو یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که در مجموعه میدان نقش‌جهان قرار گرفته است. عمارتی زیبا که در گذشته محلی برای تماشای مراسم‌های برگزار شده در میدان و جلسات پادشاه بوده است. دنبال‌کردن داستان نقوش طاق و دیوارهای این عمارت لذت‌بخش است و پیشنهاد می‌کنم آن را از دست ندهید.

    کاخ عالی قاپو
    مسیرهای دسترسی به عمارت عالی‌قاپو

    همان‌طور که گفته شد درِ این عمارت در میدان نقش‌جهان شهر اصفهان باز می‌شود پس باید از مسیرهای گفته شده برای این میدان استفاده کنید. بااین‌حال اگر فقط مختص بازدید از این عمارت به میدان می‌روید از خیابان سپه وارد میدان شوید، زیرا به کاخ نزدیک‌تر است.

    ساعت بازدید عمارت عالی‌قاپو

    ساعت 6 تا 5 بعدازظهر زمان بازدید‌های نیم تا یک ساعته از این کاخ بسیار بزرگ و مجلل است.

    عمارت عالی‌قاپو روی گوگل مپ

    5- سی‌وسه پل، پلی طولانی با ساحلی رویایی

    برای اصفهانی‌ها همیشه اطراف سی‌وسه پل ساحل زاینده‌رود بوده و می‌ماند. سی‌وسه پل که جزو معدود پل‌های قرینه و البته با معماری دقیق ایرانی است، محلی برای استراحت و دورهمی‌های خانوادگی اصفهانی‌ها شناخته می‌شود. اطراف آن کافی‌شاپ‌های زیادی ساخته شده که لذت استراحت در ساحل زنده‌رود را با نوشیدنی لذیذ، کامل می‌کند.

    جاهای دیدنی شهر اصفهان همیشه نام سی‌وسه پل را بالای فهرست خود یدک می‌کشد؛ پس بهتر است بازدید از آن را جزو اولین کارهای سفر قرار دهید.

    سی و سه پل، پلی طولانی با ساحلی رویایی

  • مسیرهای دسترسی به سی‌وسه پل

    دسترسی به سی‌وسه پل شبیه پل خواجو است. امتداد زنده رود به این پل دوست‌داشتنی ختم می‌شود. این امتداد در انتهای خیابان کمال اسماعیل و اول خیابان مطهری کنار میدان انقلاب به سی‌وسه پل می‌رسد. شما می‌توانید اتوبوس‌های خط 36 را از پایانه صفه و کوی امام سوار شوید تا به سی‌وسه پل شهر اصفهان برسید. یکی از ویژگی‌های این پل قرارگیری کنار چهار باغ عباسی است که حالت پیاده رو دارد و سر دیگرش به میدان امام حسین می‌رسد.

    پس می‌توانید با مترو به ایستگاه امام حسین بروید و با قدم‌زدن در چهار باغ به سی‌وسه پل برسید که به نظر من اصفهانی بهترین کار همین است.

    ساعت بازدید سی‌وسه پل

    همان‌ طور که گفته شد بعضی از جاهای دیدنی اصفهان هیچ محدودیتی در بازدید از نظر ساعت و هزینه ندارد که این پل هم از همین دسته است.

    سی‌وسه پل روی گوگل مپ


     


    جاذبه‌های مذهبی شهر اصفهان چیست؟

    شهر اصفهان را می‌توان یکی از شهرهای مذهبی ایران دانست که اماکن مذهبی اما دیدنی مختلفی دارد.

    1- مسجد شیخ لطف الله با گنبدی به‌رنگ آسمان

    اصفهانی‌ها با نام مسجد شیخ لطف الله بزرگ شده‌اند. آن‌ها همیشه با مشاهده عکس گنبدی زیبا و منحصربه‌فرد آن به‌وجد می‌آیند و برای مشاهده نقوش به‌وجودآمده از پنجره و نور در مسجد همیشه حاضر می‌شود. این مسجد که یکی از جاهای دیدنی شهر اصفهان محسوب می‌شود عضوی از خانواده بزرگ میدان نقش‌جهان است.

    مسجد شیخ لطف الله
    مسیرهای دسترسی مسجد شیخ لطف الله

    دسترسی به این مسجد از خیابان‌های حافظ و سعدی و سپه امکان‌پذیر است، اما خیابان حافظ و ورودی آن به میدان فاصله کمتری با مسجد دارد.

    ساعات بازدید شیخ لطف الله

    درب مسجد شیخ لطف الله برای بازدید همه از ساعت 9 تا 17 هر روز باز است.

    مسجد شیخ لطف الله روی گوگل مپ

    2- مسجد امام تجلی عظمت معماری

    با ورود به میدان نقش‌جهان و گشتی کوچک، اولین ساختمانی که بزرگی و زیبایی آن چشم شما را می‌گیرد ساختمان، گنبد و مناره‌های مسجد امام شهر اصفهان است. مسجدی بی‌نظیر در تاریخ با شاهکارهایی از کاشی‌کاری، نجاری و معماری که بازدید یک‌باره، دوباره و حتی سه‌باره آنجا نیز تمام حقایق بنا را برای شما مشخص نمی‌کند. جاهای دیدنی اصفهان مسجد زیاد دارد، اما هیچ‌کدام مثل مسجد امام باعظمت نیست.

    مسجد امام تجلی عظمت معماری
    مسیرهای دسترسی به مسجد امام

    مسجد امام در ضلع جنوبی میدان نقش‌جهان روبه‌روی خیابان سعدی قرار دارد. برای رسیدن به این مسجد باید از ورودی خیابان سعدی وارد مسجد شوید که کمی بد راه است. پیشنهاد می‌کنم با ورود از ورودی خیابان حافظ با یک تیر دو نشان بزنید. هم کمی در محیط میدان پیاده‌روی کنید و هم در مسیر نمای بسیار چشم‌نواز مسجد را از دور ببینید که یکی از ویژگی‌های آن محسوب می‌شود.

    ساعت بازدید مسجد شهر اصفهان

    بازدید از مسجد امام در تابستان از 9 صبح تا 9 شب و در زمستان از 9 صبح تا 4 بعدازظهر آزاد است.

    مسجد امام روی گوگل مپ

    3- کلیسای وانک شهر اصفهان

    کسانی که با اصفهان آشنا نیستند نمی‌دانند که یکی از دلایل لقب نصف جهان تعدد و تفاوت مردم در دین و مذهب‌های‌شان است. یکی از نشانه‌های این مسئله کلیسای بزرگ وانک است که در محله جلفای اصفهانی‌ها ساخته شده. کلیسایی تاریخی که بازدیدهای گردشگری نیز دارد.

    مسجد امام تجلی عظمت معماری

    مسیرهای دسترسی به کلیسای وانک

    کلیسای وانک در محله جلفا شهر اصفهان قرار دارد. اطراف این محله دو خیابان معروف حکیم نظامی و نظر قرار گرفته است که به نسبت دیگر خیابان‌ها دسترسی بهتری با وسایل حمل و نقل عمومی دارد. شما می‌توانید با حرکت در خیابان حکیم نظامی وارد خیابان کلیسا شوید. این خیابان اول محله جلفا محسوب می‌شود و حتی در آن پارکینگی هم برای پارک خودرو هست، اما به‌دلیل عرض کم کوچه‌های محله پیشنهاد می‌کنم خودرو خود را در خیابان حکیم نظامی پارک و پیاده وارد محله جلفا شوید.

    کوچه‌های آن طول زیادی ندارد، اما با ورود به آن‌ها متوجه می‌شوید که فضای آن با دیگر کوچه‌های شهر تفاوتش از زمین تا آسمان است.

    ساعات بازدید از کلیسا وانک

    جز شب‌ها زمان دیگری برای ممنوعیت ورود به این کلیسای شهر اصفهان تعیین نشده است. شما می‌توانید روزهای تعطیل جمعه و… وارد آن شوید و با مشاهده فضای زیبا و دوست‌داشتنی که دارد لذت ببرید.

    کلیسای وانک روی گوگل مپ

    4- آتشگاه شهر اصفهان تماشای خدا روی کوه

    همان‌طور که گفته شد، اصفهان در گذشته و حتی حال محل زندگی مردم با ادیان مختلف بوده است. کوه آتشگاه یا آتشکده اصفهان یکی از آثاری است که از این مردم باقی مانده است. ساختمانی بزرگ روی کوه که البته پس از چندیدن میلیون سال قدمت قسمت‌های زیادی از آن تخریب شده است. این بنا جزو جاهای دیدنی اصفهان است که دور از دیگر مکان‌های گردشگری قرار دارد.

    کلیسای زیبای وانک

    مسیرهای دسترسی آتشگاه اصفهان

    دسترسی به این بنا یکی از چالش هایی است که برای مسافران پیش می آید. قرارگیری این ساختمان روی کوه و پس از آن ایجاد یک اتوبان کنار آن همچنین دوری بنا از شهر اصفهان باعث شده تا پیاده با مترو یا حتی اتوبوس نتوان به آنجا رفت. بهترین راهی که می‌توان برای بازدید از آتشکده پیشنهاد داد کرایه تاکسی دربست است. آتشگاه اصفهان در خیابان آتشگاه جاده نجف‌آباد قرار گرفته و برای رسیدن به آن نیز باید آدرس همین مسیر را به تاکسی بدهید.

    ساعت بازدید از آتشگاه اصفهان

    متاسفانه توجه زیادی به این بنا نشده و بازدید از آن قانون خاصی ندارد. اگر علاقه‌مندید که بنا را بهتر ببینید صبح تا عصر راهی آنجا شوید. همچنین هزینه‌ای برای بلیط بازدید از آن گرفته نمی‌شود.

    آتشگاه اصفهان روی گوگل مپ

    جاهای دیدنی اصفهان که برای پیاده‌گردی مناسب است

    اصفهان با خیابان‌های سرسبز و دیدنی یکی از بهترین انتخاب‌ها برای پیاده‌روی است.

    1- محله جلفا متفاوت و زیبا

    محله جلفا یکی از جاذبه‌های گردشگری شهر اصفهان است که اگر فقط برای گردش پیاده در آن وقت بگذارید و از کلیسا و کافه‌های موجود در آن بازدید نکنید نصف روز شما را پر می‌کند. کوچه‌هایی متفاوت با معماری شهر و مردمانی خون‌گرم و عزیز. این محله که مسیحی‌های اصفهان در آن زندگی می‌کنند یکی از باکلاس‌ترین محله‌های اصفهان محسوب می‌شود و میدانش پاتوق جوانان شهر است. شما می‌توانید در کافه‌های جلفا قرار بگذارید یا سفارش نوشیدنی گرم از تماشای کوچه‌های آن لذت ببرید.

    محله جلفا شهر اصفهان
    مسیرهای دسترسی محله جلفا شهر اصفهان

    دسترسی به محله جلفا از دو خیابان حکیم نظامی و نظر راحت تر است. این دو خیابان که اطراف محله قرار دارد ایستگاه‌های اتوبوس متعدد و تاکسی‌های خطی دارد که شما را به ورودی‌های محله جلفا می‌رساند.

    محله جلفا روی گوگل مپ

    2- چهارباغ عباسی جایی برای قدم‌زدن

    خیابانی که برای قدم‌زدن ساخته شد. چهارباغ نام مجموعه باغ‌هایی بود که با معماری خاصی ساخته شده بود و بین آن‌ها خیابان‌های کیشده بودند. در اصل این خیابان‌ها محل قدم‌زدن و لذت از طبیعت بوده است پس خیابان چهارباغ را از همان اول برای قدم‌زدن ساختند.


    چگونه به شهر اصفهان سفر کنیم؟


    مسیر هوایی: برای سفر به شهر اصفهان از طریق هواپیما می توانید به راحتی با خرید اینترنتی بلیط ارزان هواپیما به فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان برسید که یکی از شلوغ ترین فرودگاه های ایران به شمار می‌ رود. از این فرودگاه به اکثر شهرهای ایران و برخی کشورهای خارجی پرواز دایر است.
    مسیر زمینی: امکان سفرهای زمینی نیز از تمامی شهرهای بزرگ و کوچک به مقصد اصفهان با اتوبوس وجود دارد. برای سفر زمینی از تهران به اصفهان دو مسیر قدیمی و آزاد راه ?
خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.